Araç Sahipleri TRAMER’i biliyor mu?

TRAMER, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezinin kısa adı. www.tramer.org.tr adresinden ulaşabileceğiniz TRAMER tüm sigorta şirketlerinin poliçe kayıtlarını tutan bir organizasyon. TRAMER mevcut sigorta şirketleri ve resmi otoriteler yararına çeşitli görevler yerine getiriyor. Buradan Tramer’in görevleri ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kısaca TRAMER sitesi ile yapabileceklerinizi şöyle sıralayabilirim:

  • Hangi acente olduğu önemsiz, KASKO anlaşmanızın poliçe bilgilerini görebilirsiniz Tıklayın
  • Trafik sigortanızın poliçe bilgileri görebilirsiniz Tıklayın
  • Daha önce yaptığınız resmiyete girmiş kazaların tarih ve sayısını görebilirsiniz. (KASKO poliçe sayfasından ulaşıyorsunuz)
  • Taşımacılık Sigorta policeçeri hakkında bilgileri görebiliyorsunuz Tıklayın
  • Karıştığınız kazalarda karşı taraf ile imzalamış olduğunuz tutanakların sorgulanması (Doldurduğunuz formların tarayıcı çıktısına da buradan ulaşabilirsiniz) Tıklayın


Yukarıda sıraladığım bilgilere sadece aracınızın plakası ve tc kimlik numaranız ile ulaşabilmeniz mümkün.

Ne yazık ki , cumhuriyet savcılarımızdan birisi ile TC Kimlik numarasının mahremiyeti üzerine yaptığım kısa tartışmanın haklılığını bir kez daha görmüş oluyorum.

TC Kimlik numaranız ile diploma notunuzdan vergi borcunuza kadar birçok bilgiye ulaşılması mümkündür. TC Kimlik numarasının Avrupa ve A.B.D’deki karşılığı sosyal güvenlik numarasıdır. Ülkemizde de yavaş yavaş bu anlamda foksiyon kazanan Tc Kimlik Numarası yukarıda bir kısmına değindiğim nedenlerden ötürü mahremiyet arz eder ve gizliliğine  azami derecede önem verilmesi gereklidir. Fakat ülkemizde bu durumun hassasiyeti anlaşılmamış olacak ki gov.tr sitelerde çarşaf çarşaf TC Kimlik numaralı listeleri görebiliyoruz.

Bu konunun diğer üzücü yanı ise muhattap olduğum bir cumhuriyet savcısının ısrarla bunda suç unsuru olmadığını savunması. Bu bilgilerin kamuya açık alanlarda yayınlanmasının ve paylaşılmasının suç sayılması için bu bilgiler kullanılarak  bir suçun işlenmesi gerektiğiymiş. Yani özel veya resmi kurumların Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının TC Kimlik Numarası gibi mahrem sayılabilecek bilgilerini kamuya açık alanlarda deşifre etmesinde herhangi bir sakınca yok. Bu biraz şuna benziyor; birileri alenen ve planlı şekilde sürekli olarak sokağa kolayca suç işlenebilecek materyalleri bırakıp duruyor ve sınırsız sayıda insan da bunları alıp cebine atıyor. Savcının tarifine göre bunda bir  suç unsuru yok. Suç yalnızca o insanlardan biri bu materyalleri kullanıp birisine zarar verince oluşuyor. Nerede tedbir unsurları, nerede koruyuculuk?  “Sn. Cumhuriyet Savcısı Fahri Gülay”

Ayrıca ek bilgi olarak:

İl bazında sigortalılık oranları hakkındaki istatistikler için tıklayın.
Kaza tespit tutanağının doldurulması konusunda eğitici bu uygulama olası mağduriyetleri önlemek için önemli olabilir.




Yazar: Özgür Koca

Yazar - Tankado.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.